Ako si správne čistiť zuby so zubným strojčekom?

24. marca 2021by hajdukmatus0
https://www.dentalna.sk/wp-content/uploads/2021/02/dentalna05.jpg

S nosením zubného strojčeka je spojená aj zvýšená starostlivosť o ústnu dutinu. Nasadením zubného strojčeka vznikajú nové miesta, kde sa hromadí zubný povlak, ktorý svojimi toxínmi poškodzuje ďasná a kyslosťou vytvára zubný kaz. Je preto potrebné tomu prispôsobiť techniku čistenia ako aj potrebné pomôcky.



Zuby so strojčekom je potrebné čistiť minimálne dvakrát denne, ideálne však po každom jedle. Dôležitými pomôckami pri čistení zubov so strojčekom sú najmä medzizubná kefka a jednozložková kefka, no netreba zabúdať ani na klasickú zubnú kefku. V prípade ak máte ústnu sprchu, môžete si ňou pred samotným čistením ústa vypláchnuť a zbaviť sa tak zvyškov jedla.  

Správne čistenie zubov s fixným strojčekom prebieha v niekoľkých krokoch:
 

  1. Základom každého čistenia zubov by mala byť klasická zubná kefka, ktorou krúživými pohybmi vyčistíme zuby nad aj pod drôtikom.
  2. Následne použijeme vhodnú medzizubnú kefku na čistenie medzizubného priestoru. Na tento krok netreba zabúdať, nakoľko zubný strojček nás nijako neobmedzuje čistiť si medzizubné priestory.
  3. Na záver na dočistenie neprístupných miest a miest okolo zubného strojčeka používame jednozväzkovú zubnú kefku. Pomocou nej možeme šikovne manévrovať pomedzi drôtiky a vyčistiť predné, zadné aj žuvacie plôšky zubov. 


Čistenie snímateľného strojčeka je o niečo jednoduchšie, no rovnako dôležité. Rovnako ako zuby je potrebné aj snímateľný strojček čistiť pri vkladaní do úst, aj vyberaní z úst. Vyčistite ho zubnou kefkou a pastou. Mimo úst skladujte strojček buď v plastovej krabičke, alebo v pohári s vodou.

Okrem poctivého čistenia ústnej dutiny, je počas nosenia strojčeka, vhodné pravidelne navštevovať aj dentálnu hygieničku. Tá nám profesionálne vyčistí nielen zuby, ale zároveň pomôže aj so starostlivosťou o samotný zubný strojček. Pacientom s fixným strojček sa odporúča návšteva dentálnej hygieny ideálne každé tri mesiace.

Aby sme predišli zbytočným problémom, je potrebné v období nosenia strojčeka, venovať viac času starostlivosti o ústnu hygienu. Správnou technikou čistenia a pravidelnou dentálnou hygienou predíde vzniku kazov, bolesti ďasien a docielite zdravé a rovné zuby.    

Leave a Reply

Kontaktujte nás

0904 461 595

Copyright 2020 by Dentálna hygiena Košice. All rights reserved.

Copyright 2020 by Dentálna hygiena Košice. All rights reserved.

bt_bb_section_top_section_coverage_image