Dentálna hygiena – recept na prirodzený a zdravý úsmev na každý deň

18. marca 2021by hajdukmatus0

Čisté a zdravé zuby sú v dnešnej dobe symbolom krásy a sebavedomia. K tomu nám vie nepochybne pomôcť správne a pravidelne čistenie zubov, ako aj profesionálna dentálna hygiena.

Dentálna hygiena je súbor profesionálnych úkonov, ktorý spravidla vykonáva váš dentálny hygienik a jej cieľom je predísť paradontitíde a vzniku zubného kazu, ako aj odstránenie zubného povlaku a nepríjemného zápachu z úst.

Profesionálne čistenie zubov prostredníctvom dentálnej hygieny prebieha v niekoľkých krokoch.

  1. Prvým krokom by mal byť rozhovor pacienta s dentálnym hygienikom a tiež vstupné vyšetrenie, počas ktorého hygienik zhodnotí stav ústnej dutiny a oboznámi pacienta s procesom ďalších úkonov a ošetrení dentálnej hygieny.
  2. V druhom kroku nasleduje samotné ošetrenie ústnej dutiny, teda čistenie zubov prostredníctvom ultrazvuku a mechanické dočistenie pomocou kyriet, keď sa pacientovi odstraňuje predovšetkým zubný kameň a povlak.
  3. Následne prebieha leštenie pomocou metódy mikro-abrazívneho čistenia a tiež pieskovanie zubnej skloviny, ktoré odstráni pigmentové škvrny na vašich zuboch, vzniknuté pitím kávy, vína či fajčením.
  4. Posledným krokom dentálnej hygieny je motivácia a inštruktáž, keď hygienik pacientovi vysvetlí princíp a správnu techniku čistenia ústnej dutiny.

Dentálna hygiena je vo všeobecnosti bezbolestná, takže nie je potrebné mať z tohto vyšetrenie strach. Absolvovať ju môžu aj tehotné ženy, ideálne v druhom trimestri tehotenstva. Netreba však zabúdať ani na dentálnu hygienu u najmenších detí, pre ktoré sú určené špeciálne služby a najmä dôležitá prevencia.

 

Pravidelnú dentálnu hygienu mnoho ľudí podceňuje a až pri absolvovaní dentálnej hygieny si veľa pacientov uvedomí, že si zuby dlhodobo čistí nesprávne a to môže byť príčinou nielen ich problémov so zubami, ale aj mnohých iných chorôb. Absolvovanie dentálnej hygieny je individuálne od každého pacienta, avšak odporúčame absolvovať ho minimálne raz za 6 mesiacov. Je dôležité si uvedomiť, že pravidelnou dentálnou hygienou a správnym čistením zubov si vieme zabezpečiť krásny a zdravý úsmev po celý život.

Leave a Reply

Kontaktujte nás

0904 461 595

Copyright 2020 by Dentálna hygiena Košice. All rights reserved.

Copyright 2020 by Dentálna hygiena Košice. All rights reserved.

bt_bb_section_top_section_coverage_image